Mijn eerste halve marathon en nu…

Op zondag 5 juni 2o16 liep ik mijn eerste halve marathon. Eigenlijk was het een duo marathon en liep ik hem samen met Pim. Het plan was dat ik de eerste helft van de marathon zou lopen en Pim zou fietsen, hierna zou ik gaan fietsen en Pim gaan lopen. Maar het liep toch een beetje anders dan verwacht. Ik weet niet of jullie je het weekend van 5 juni nog kunnen herinneren maar het was toen 31 graden, niet echt ideaal weer om een halve marathon te lopen. 


De weken voor de marathon begon ik wat last te krijgen van mijn rechter hamstring. Ik ben hiervoor langs mijn buurman gegaan die fysio is. Hij adviseerde mij gewoon te gaan lopen en waarschijnlijk moest ik de klachten eruit lopen. Zo gezegd zo gedaan. Op die warme zondagochtend stonden we aan de start van onze eerste marathon. Ik begon met hardlopen en Pim fietste, de eerste paar km’s waren al best pittig vanwege de hitte. Het was al rond de 30 graden om 10:00 uur ’s ochtends en de route lag niet helemaal in de bossen. Pim en ik volgden de strategie van de meeste andere (ervaren) lopers en besloten dat we allebei niet de halve marathon in zijn geheel zouden lopen maar opgesplitst in 3 keer 7 km hardlopen en 3 keer 7 km fietsen.


De eerste 7 km’s heb ik gelukkig zonder hamstring klachten gelopen en ik vervolgde de race op de fiets. Het was een zware tocht maar gelukkig waren we goed voorbereid met een mand voorop de fiets vol met waterflesjes, gelsnoepjes, natte washandjes, rietjes en bananen. Bij mijn laatste 7 km kreeg ik het echter erg zwaar, de route werd gesplitst, ik was Pim dus even kwijt en liep een gedeelde van de route alleen. Dit was behoorlijk pittig door het weer en ik had er al ongeveer 16km opzitten dus ik was het wel zat. Gelukkig kwam ik Pim na een tijdje weer tegen en zag ik ook mijn trouwe supporter – mama – staan.

Hierna volgde de laatste loodjes in de volle zon en eindigde ik mijn eerste (soort van) halve marathon in een tijd van 2:23:46. Dit is niet de tijd waarop ik had gehoopt en voor had getraind maar wel begrijpelijk door de omstandigheden. Ik was allang blij dat ik geen last had van mijn hamstring.

De dag na de marathon werd ik wel wakker met wat pijntjes in mijn benen maar dat is begrijpelijk als je benen 21.1 km hebben gefietst en gelopen. Helaas hield ik last van deze klachten en ben ik meerdere keren bij mijn fysio langsgeweest. Toen ik na 2 weken weer probeerde hard te lopen ging dit totaal niet, het leek alsof mijn benen het rennen tegenhielden. Mijn fysio zei dat ik hier gewoon mee kon rennen en het vanzelf weg zou gaan. Ik deed wat pogingen, maar weg ging het allesbehalve. Ontzettend frustrerend. Na ongeveer een maand rust en nog steeds pijn ben ik langs een andere fysio geweest. Hij kwam met de diagnose dat het binnenste deel van mijn hamstring is verkort. Niet onmogelijk om mee te lopen – ik moest het er vanzelf uitlopen- maar wel erg pijnlijk. Gelukkig heb ik hier nu oefeningen voor en gaat het al steeds een stukje beter.

Ik hoop dat ik binnenkort weer volop kan gaan trainen want die Afsluitdijk Open zie ik ook wel zitten. Maar dan wel de 16,4 km want oorlopig doe ik het nog een beetje rustig aa. Eerst maar eens zorgen dat ik eindelijk weer pijnvrij kan hardlopen. En genieten, niet vergeten te genieten van hoe fijn zo’n rondje bij zonsondergang kan zijn zónder pijn.

Liefs Annemiek

Een gedachte over “Mijn eerste halve marathon en nu…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s